Delugan Meissl – FH Campus Wien

The location of the site is characterized by partly antithetic factors: it is situated between a wide, softly south-sloping hill as part of a green space, and two heavily trafficked roads. Thus, the site’s character oscillates between being defined by a wide landscape and an inhomogeneous road environment.

Architectural and topographic components define the thread behind the idea for the design: a crossover between the characteristic inner-city block structures and the spread out construction density of the periphery, as well as between the landscaped leisure area ‘Volkspark’ and the natural green belt on the South-West of Vienna.


It is a free-standing horizontal building, although not a solitaire embedded and architecturally conceived in order to absorb the existing circumstances and reformulate them according to its own assignation.

The rise develops moderately, departing from the roundabout and then distinctively ending in the south. The building encompasses two courtyard-like open spaces facing west and east.

Two flexed bracket buildings open towards them. These distinctive elements rest on a partly two-storeyed archetrave/plynth/base. Its functional and creative concept is accompanied by a surrounding external space which is softly modelled in footprint and section. The reception area, assembly hall, library, festival room and cafeteria are aligned in sequence along the varying height layers of the central area. The traffic pattern and designated use of these areas compose a bright volume which is pervaded by visual and atmospheric relationships.

Bridges, sitting steps, functional- and air spaces alternate creatively and result in an internal space structure.

The interiors merge unhindered with a variety of open spaces: the canteen opens into a broad, open terrace; in the north-east, a gravelled slope leads to the festival room which holds the function of visual barrier and closure at the same time. The rooftops of the base area are planted with lavender, reminding of the former crops that grew on the region’s land.

Seminar rooms, labs and the administration offices are situated in above lying angled wings that lead into clear pathways and extended corridors along the window fronts. Corridor recesses and recreational areas alternate rhythmically and are highlighted by the incoming natural light. On all levels, the pathways and functional areas fuse together, forming internal spaces that are not clearly assigned.

The disposition of the furniture inspirits possible ways of use, but their ultimate designation is left to the users. (source text: www.dmaa.at)

pictures taken by thomas hennerbichler in august 2017. all rights reserved.



Kommentare sind geschlossen.